Uye Paneli

KAYİT OLMA EKRANI


güvenlik kodunu yazınkod
'..'
'.'
KATEGORİLER
PHP DERSLERİ

CSS DERSLERİ

HTML DERSLERİ

GÜNCEL KONULAR
needy
needy
nchoteen
needy
bomb4
ANA MENÜ
TEMPLATELER

FORUM

RENK PALETİ

Videolu anlatım :



PHP DERSLERİ 18 YERLEŞİK İŞLEVLER STRİNG


Buğün php dersleri 18.makalemi paylaşıyorum
Yerleşik İşlevlerler Php nin hazır işlev fonksiyonlarını içeren belli bir görevi yerine getirmekle görevli fonksiyon çeşitleridir bu kütüphanenin tamamını anlatmak bu dersin konusunu tamamen çok fazla kapsıyacagından sadece belli başlı önemli yerleşik işlevler anlatılacaktır.

yerleşik işlevlerin tamamına bakmak isterseniz
http://php.net/manual/tr/funcref.php
adresinden takip edebilirsiniz.

String Fonksiyonları


kelime metin türü fonksiyon işlevleri olarak görev yaparlar kelimeler üzerinde oynama kelime içinde harf bulma kelimelerin içindeki harf sayısını bulabilme kabiliyetlerine sahip fonksiyonlardır.

strlen()


Fonksiyonu ile kelime veya cümlelerin içindeki karakter sayısı bulunabilir.
strlen($degisken);
parametre geçişi olarak 1 tane degişken alabilir. geriye döndürdügü parametre olarak geçilen degişkenin karakter sayısıdır.
Örnek:

<?php
$adim="hakan";
echo strlen($adim);
//karakter sayısını yazdırdık
?>


yukarıdaki örnek $adim degişkeni içerisinde hakan olduguna göre 5 karakterden oluştugu için çıktı olarak 5 sayısını verecektir yani karakter sayısını verecektir.
Örnek:
aşagıdaki örnekte farzedinki kullanıcı kayıt yaparken kullanıcı ismini kadi degişkeni içerisinde saklıyorsunuz. strlen fonksiyonunu kullanarak kullanıcının 5 karakterden az bi kullanıcı ismiyle kayıt yapmak istediginde uyarı verdirebilirsiniz strlen fonksiyonunu kullanmak için güzel bir örnek daha.

<html>
<head>
<meta charset='UTF-8'>
</head>
</html>
<?php
echo "<form action='strlen.php' method='post'>
<input type='text' name='a' value='kullanici'>
<input type='text' name='b' value='sifre'>
<input type='submit' name='tikla' value='tiklayiniz'>
</form>";
if($_POST['tikla']){
$kadi=$_POST['a'];
if(strlen($kadi)<5){
echo "kullanici adi 5 karakterden az olamaz";
}
else{
echo "kullanici adiniz kayit için uygun";
}
}
?>

örnegin çıktısı için aşağıdaki linke tıklayın
aşağıdaki linkde açılan sayfada kullanıcı adı bölümüne 5 karakterden küçük ve 5 karakterden büyük olmak üzere degerler girip sonucu gözlemleyiniz
Buraya Tıklayın

substr()

Fonksiyonu ile kelime veya cümlelerin içinden harf ve sayılar bulunabilir
substr($degisken,baslangicnoktasi,karakteruzunlugu)
parametre olarak 3 parametre geçişi alan substr fonksiyonu ilk parametre işlem yapılacak degişkeni 2. parametre olarak başlangıç noktasını 3.parametre olarak uzunluk alacaktır başlangıç olarak 0 demek ilk karakterin başlangıç noktası olarak anılacaktır. php c++ tabanlı bir dil oldugu için dizi indislemelerinde
0 ilk karakteri
1 2.ci karakteri
2 3.karakteri indislemektedir

daha kibar bir anlatımla
substr($degisken,0,2); // ilk 2 karakter alacaktır.
substr($degisken,1,2); 2.karakterden başlıyarak 2 karakteri daha alacaktır.


<?php
$degisken="Benim bilgisayarım amd işlemcilidir";
echo substr($degisken,0,1);
?>


yukardaki örnek B harfini geri döndürecektir.


<?php
$degisken="Benim bilgisayarım amd işlemcilidir";
echo substr($degisken,0,2);
?>


yukardaki örnek Be harflerini geri döndürecektir.


<?php
$degisken="Benim bilgisayarım amd işlemcilidir";
echo substr($degisken,1,2);
?>


yukardaki örnek ekrana en harflerini geri döndürecektir


str_replace

fonksiyonu kelime veya cümlelerin içinde degişikler yapılabilir
cümle içerisinde kelime veya kelime parçacıkları degiştirilebilir
str_replace("eskimetin","yenimetin",$degisken);
örnek:

<?php
$degisken="Merhaba bu güzel bir bilgisayardır";
echo str_replace("güzel","çirkin",$degisken);
?>


yukardaki örnegin çıktısı güzel kelimesi yerine çirkin bırakacak yani
Merhaba bu çirkin bir bilgisayardır yazdıracaktır ekrana

str_replace fonksiyonunu kullanarak kullanıcının :) sembolü ile yazdıgı yazıyı değiştirelim bir resim ile aşagıdaki örnegi smiley.php olarak kaydedin ve sunucu üzerinde çalıştırın textbox bölümüne :) sembolü bırakın ve butona tıklayın sonuçları gözlemleyin .
Buraya Tıklayın

<?php
echo "<form action='smiley.php'>
<input type='text' name='xyz'>
<input type='submit' name='klavye'>
</form>";
$depo=$_POST['xyz'];
echo strreplace(":)","http://sitekodlama.com/s23.gif");
?>

yukardaki örnegi çalıştırıp yazı kutucuguna :) yazdıysanız aşağıdaki gibi bi resim görüntüsü ile karşılaşırsınız.

ÖZET


Bu dersimizde yerleşik işlev fonksiyonlarında karakter sayısını almayı öğrendik strlen fonksiyonu ile, substr ile bir kelime veya cümlenin içinden istedigim kısmı çekmeyi öğrendik, ayrıca str_replace ile bir kelime vaya cümlede degişiklik yapabilecegimizi öğrendik birtane smiley örnegi ile pekiştirdik diger dersimizde görüşürüz

PHP DERSLERİ YERLEŞİK İŞLEVLER ADLI MAKALEYİ OKUDUNUZ TEŞEKKÜR EDERİZ.
Kitapların masallarındadır o

Mesajın yazılma tarihi 2017-08-17 16:32:53